IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Equest: Най-ниската точка на пазара на имоти в ЦИЕ предстои

Equest отчита загуба преди данъци от 71 млн. евро за първите шест месеца

16:05 | 23.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Equest: Най-ниската точка на пазара на имоти в ЦИЕ предстои

На пазарите на имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) все още няма данни, които да подсказват, че цикълът е достигнал своята най-ниска точка, въпреки че настроението на някои западноевропейски пазари започва да се подобрява. Това казва Чарлс Джилингс, председател на борда на директорите на инвестиционния фонд Equest Balkan Properties plc (EBP), във финансовия отчет на фонда за първото полугодие на 2009 г.

Компанията, която има редица инвестиции в България, Румъния и Сърбия, отчита 71,2 млн. евро загуба преди данъци за периода в сравнение със загуба от 9 млн. евро година по-рано.

„Нашите слаби резултати за първите шест месеца са отражение на задълбочаващото се понижение на пазарната стойност на активите ни“, казва той. „Секторът на бизнес имотите продължава да се понижава. Инвестиционната активност е слаба, ипотечните пазари са свити, а негативният натиск върху наемите е повсеместен“, коментира Джилингс във връзка с пазарната ситуация в региона.

От компанията продължават да реализират програмата си за продажба на активи в региона, както и ограничаване на разходите и запазване на кешовите резерви.

„Въпреки че бе отбелязан известен напредък, пазарните условия са такива, че все още остават много предизвикателства, особено по отношение на нашите наематели и банковото финансиране. Позицията на EBP остава слаба“, казват от компанията.

За в бъдеще от Equest смятат да концентрират по-голямата част от дейността и мениджмънта на операциите си в Румъния, където е фокусирано 81% от нейното портфолио от завършени активи по отношение на стойност. За сравнение, едва 15% са в България и 4% - в Молдова.

У нас инвестициите на компанията включват дял от 40% в компанията за имоти Glorient, както и дял в „Сердика форум" (бившия хотел "Сердика"). В момента той е обявен за продажба и по данни на компанията „привлича голям интерес“.

Equest бе собственик и на търговския център City Center Sofia, който миналата година продаде за 101,5 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още